Acasă | Medicale | Asociatii de pacienti | ANHR | Atitudinea în faţa bolii: primul pas spre o viaţă normală

Atitudinea în faţa bolii: primul pas spre o viaţă normală

Mădălina Brebeuţă, mama lui Andrei, pacient hemofilic

De
Mărime font: Decrease font Enlarge font

Cu ceva timp în urmă, ajunsesem într-o situaţie pe care, de altfel, noi, părinţii de hemofilici, sau bolnavii o cunoaştem foarte bine: teama că  într-o zi nu va mai fi tratament cu concentrate de factori de coagulare. Târziu mi-am dat seama că eu îi transmisesem boala copilului meu. Nu mai puteam accepta ideea de a-l privi cum se chinuie fără  să-l pot ajuta, nu-mi plăcea deloc viitorul sumbru care se contura.

Am început să citesc despre terapii complementare, am vorbit cu diverse persoane, chiar l-am luat şi pe Andrei cu mine. Unii terapeuţi nu-i dădeau nici o şansă, spuneau că trebuie să acceptăm boala şi să mergem mai departe. Dar ceva din mine, când auzea asta, îmi spunea că acela nu e drumul bun. Şi iar cău­tam. Încercam să-l duc să fie tra­tat, să-i dea alţii sau eu ce n-a avut el. Cineva mi-a zis într-o zi să nu mai caut să-i schimb eu lumea lui, ci să-l las pe el s-o facă. Atunci, pe moment, l-am considerat iresponsabil, mi-am zis că e sarcina mea să-i ofer totul copilului meu, tot ce cred eu că i-ar face bine. Acel domn mi-a recomandat să mă adresez unui maestru priceput în Qigong (la vremea aceea, nu avem habar de aşa ceva). După ceva căutări, am găsit o fundaţie  unde se practica Qigong-ul terapeutic. Andrei a acceptat din prima clipă să încerce şi aşa ceva. Apoi a fost încântat, iar azi i-a devenit un mod de viaţă. 

Ce a schimbat Qigong-ul în viaţa lui?  Cred că aproape totul: lucrând periodic şi uşor articulaţiile, a ajuns să uite când l-au supărat ultima oară. De aproape un an de când practică Qigong-ul, au început să se rărească momentele când face injecţii cu factor VIII. Pentru că a căpătat încredere în el, şi-a dorit să slăbească şi a reuşit să scape de kilogramele în plus.  Qigong-ul îl învaţă să-şi folosească energia corpului, să-şi controleze stările. Dar cel mai important lucru obţinut a fost  schimbarea atitudinii faţă de boală: azi, Andrei spune că nu se mai simte bolnav. Şi eu mă mir acum când nu mai văd nici un hematom pe el... Se poartă de parcă n-ar fi avut niciodată hemofilie, însă cu oarecare grijă, să nu piardă ce a câştigat. S-a deschis faţă de el şi faţă de lume, nu-i mai este ruşine cu propria persoană şi a învăţat să-şi preţuiască şi să-şi arate calităţile. Şi cred că aşa a început schimbarea la el, schimbare pe care am observat-o şi în felul în care se deplasează pe stradă: nu mai şchiopătează şi merge corect, cu fruntea sus.

In aceasta sectiune mai puteti citi:

  • Trimite prin email unui prieten Trimite prin email unui prieten
  • Versiune pentru tipărire Versiune pentru tipărire
  • Doar text Doar text

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi informat de noutatile propuse de MediciDeTop.ro

Cautare rapida dupa etichete:

Articol fără etichete

Evaluarea ta

0

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat)

total: | aratând:

Publică comentariu

Introduceţi codul pe care îl vedeţi în imagine:

Captcha