Acasă | Medicale | Legislatie medicala | Sistemul de coplată, introdus şi în România

Sistemul de coplată, introdus şi în România

Pornind de la două dintre obiectivele principale ale actualei strategii privind politica de stat în domeniul sănătăţii, şi anume îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi creşterea calităţii vieţii, s-a identificat un mecanism optim pentru realizarea acestor obiective, propus sub denumirea „tichetul pentru sănătate”.

De
Mărime font: Decrease font Enlarge font
Sistemul de coplată, introdus şi în România

Materializarea acestui tichet pentru sănătate se produce prin participarea asiguratului cu o contribuţie personală la plata serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în momentul în care beneficiază efectiv de acestea, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.  

Actul normativ stabileşte că vor fi scutiţi de la coplată copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi sau absolvenţi de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri din muncă. În plus, vor fi scutiţi de coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii pentru serviciile aferente bolii de bază, dacă nu realizează venituri din muncă sau pensie, şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei pe lună. Legea prevede ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 de lei, după depăşirea acestei sume, serviciile medicale urmând să fie acordate gratuit.
Tichetele pentru coplată vor ajunge la pacienţi prin medicii de familie, care, asemeni celor din spitale, dezaprobă măsura guvernului. „Noi vom centraliza taloanele şi apoi vom depune o situaţie la Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă că munca tuturor medicilor se va ridica cu mult peste valoarea acestor tichete“, spune medicul de familie Călin Ciubotaru, din Bucureşti. Medicul crede că ar fi fost mult mai simplu ca fiecare cabinet de medicină de familie să dispună de o casă de marcat. O schimbare majoră adusă de acest nou program este şi modalitatea de plată a medicilor, ce vor fi remuneraţi pe baza consultaţiilor efective. Programul normal de activitate al medicilor va fi de şapte ore la cabinet, numărul de consultaţii la domiciliu nefiind restricţionat, dar fiind plătit tot prin aceste tichete.  

Sistemul funcţionează şi în alte state
Coplata există în 12 ţări euro­pene, unde asigurările de sănătate private sunt dezvoltate. Ca model pentru introducerea coplatei au fost luate inclusiv fostele ţări comuniste: Cehia, Slovenia, Slovacia, Polonia şi Ungaria, unde măsura funcţionează deja. În Ungaria, spre exemplu, sistemul a fost introdus din 2007.

Tarifele prevăzute în lege
Servicii de medicină primară
Coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse în capitaţie sau care sunt plătite separat (imunizări etc.) va fi 5 lei,  iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore va fi de 15 lei.
Servicii în ambulatoriu
Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei,  iar una la medicul specialist în afara programului de lucru – 20 de lei.
Consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă,  doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu – 20 de lei.
Serviciile de recuperare în ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj etc. –  50 lei pe cură, maximum 100 lei pe an (luându-se în calcul în medie zece zile per cură, două cure/an).
Servicii spitaliceşti
Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei.
Pentru unele servicii paraclinice:
- analize de laborator – 1 leu/test;
- radiologie şi explorări  funcţionale – 5 lei;
- CT fără substanţă de contrast – 25 lei, iar cu substanţă de contrast – 50 lei;
- RMN fără substanţă de contrast – 100 lei, iar cu substanţă de contrast – 200 lei;
- angiografie – 150 lei;
- scintigrafie – 100 lei.

In aceasta sectiune mai puteti citi:

  • Trimite prin email unui prieten Trimite prin email unui prieten
  • Versiune pentru tipărire Versiune pentru tipărire
  • Doar text Doar text

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi informat de noutatile propuse de MediciDeTop.ro

Cautare rapida dupa etichete:

Articol fără etichete

Evaluarea ta

0

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat)

total: | aratând:

Publică comentariu

Introduceţi codul pe care îl vedeţi în imagine:

Captcha