Acasă | Medicale | Legislatie medicala | Donarea de sânge – gestul care salvează vieţi

Donarea de sânge – gestul care salvează vieţi

România se află pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge. Este ironic că un popor atât de solidar nu trece de un procent atât de mic precum cel pe care îl înregistrăm, în medie, pe an: doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge. Privind în urmă, cel mai fericit an a fost 2005, cu 180.960 de litri de sânge colectaţi. Anul următor a înregistrat o scădere drastică, iar în 2007 doar 66% din totalul de cereri de unităţi sanguine lansate de spitalele româneşti au primit răspuns pozitiv.

De
Mărime font: Decrease font Enlarge font
Donarea de sânge – gestul care salvează vieţi

Din pricina crizei din spitale în ceea ce priveşte rezerva de sânge, doar două treimi dintre pacienţi beneficiază de transfuzii atunci când are nevoie.
Deseori, cei care donează suferindului sunt rude sau prieteni. Transfuzia de sânge se realizează în cazul unei hemoragii importante. Pierderea de sânge poate avea loc în cazul unor accidente, fie rutiere, fie casnice. O altă posibilitate este o intervenţie chirurgicală majoră, precum îndepărtarea unor tumori. Bolile sunt un alt mare motiv pentru care este nevoie de transfuzii de sânge. Anemia hemolitică sau trombocitopenia sunt doar unele dintre acestea. În cazul în care suferiţi de ulcer gastric activ, ştiţi cât de importantă este transfuzia pentru viaţa dumneavoastră. Uneori, înainte de o intervenţie chirurgicală programată, pacientul alege să-şi autodoneze sânge înainte de operaţie. Acest tip de transfuzie se numeşte autologă.

Avantajele donării de sânge

Recunoaşterea actului donării de sânge este realizată prin acordarea unor avantaje precum:
* donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge.
* donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analize.
* donatorii de sânge ce donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic aparent pe fondul donărilor repetate. Acest lucru este recomandat de către medicul de colectare. În ceea ce priveşte sănătatea celui care donează, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă veţi suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Pe lângă toate acestea, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:
* tichete de masă;
* o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării;
* decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea;
* reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Cine poate deveni donator de sânge

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
* vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
* greutate 58–100 kg la femei şi 60–110 kg la bărbaţi;
* tensiune arterială sistolică între 11 şi 18 mmHg;
* să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale;
* femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
* să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării;
* să nu aveţi/să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste minus 6 dioptrii.

Siguranţa donării

Înainte de a dona, dimineaţa puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu trebuie incluse proteine sau grăsimi (lapte, unt, carne etc.).
* Trusa utilizată pentru donare este sterilă şi de unică folosinţă.
* Nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri.
* Senzaţia de leşin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită.
* Puteţi dona doar dacă starea de sănătate vă permite.
* Înaintea donării vi se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate şi vi se va face un mic examen medical – hemoglobină, puls, tensiune.
* Rezultatele testelor sunt confidenţiale.

Dacă aţi ales să donaţi

În primul rând, trebuie să ştiţi că la o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar la nivel celular în două săptămâni. În al doilea rând, donând veţi beneficia şi de:
* următoarele analize, gratuite: Rh, grupa sanguină, teste specifice pentru depistarea hepatitei B şi C, HIV (SIDA), HTLV (leucemie), VDRL (sifilis) şi ALT (probe hepatice).
* la cerere, există posibilitatea efectuării ulterioare şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară).
* adeverinţă pentru obţinerea unei reduceri de 50% pentru transportul în comun pentru 30 de zile.
* o zi liberă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă).
* puteţi primi şapte bonuri de masă în valoare de aproximativ 50 de lei.

In aceasta sectiune mai puteti citi:

  • Trimite prin email unui prieten Trimite prin email unui prieten
  • Versiune pentru tipărire Versiune pentru tipărire
  • Doar text Doar text

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi informat de noutatile propuse de MediciDeTop.ro

Cautare rapida dupa etichete:

Articol fără etichete

Evaluarea ta

0

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat)

total: | aratând:

Publică comentariu

Introduceţi codul pe care îl vedeţi în imagine:

Captcha