Acasă | Medicale | Legislatie medicala | Tratament în străinătate

Tratament în străinătate

Fiind cetăţeni europeni, putem să alegem sistemul sanitar din străinătate, fie suportând cheltuiala într-un spital din afară, fie prin formularul E112. În cazul în care o persoană vrea să meargă la un consult sau tratament într-o ţară din Uniunea Europeană şi nu are un diagnostic care să-i permită să plece prin formularul E112, atunci cheltuiala va fi suportată de ea.

De
Mărime font: Decrease font Enlarge font
Tratament  în străinătate

În 2009, la nivelul Caselor de Asigu­rări de Sănătate, au fost înregistrate un număr de 767 cereri de eliberare a formularului european E112, fiind eliberate 680 de exemplare. Printre cele mai frecvente afecţiuni pentru care românii au solicitat tratament în străinătate se află tumorile, insuficienţa cardiacă clasa II NYHA, insuficienţa renală cronică, cardiopatia ischemică cronică dureroasă, malformaţia arterovenoasă cerebrală, insuficienţa de valvă aortică şi anevrismul gigant. 

Mai trebuie menţionat că, în cazul în care o persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România merge într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fără aprobarea Casei de Asigurări de Sănătate (deci fără să obţină formularul E112), aceasta suportă contravaloarea serviciilor medicale acordate.

Cum pot fi accesate tratamentele în străinătate

Vă prezentăm elementele cele mai importante din Ordinul nr. 50 din 23 ianuarie 2004, actualizat în noiembrie 2009, cu privire la metodologia de trimitere a bolnavilor la tratament în străinătate: 
1. La tratamentul medical în străinătate vă pot trimite Direcţiile de Sănătate Publică judeţene sau cea a municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii.
2. Este important de ştiut faptul că trimiterea va fi aprobată de Ministerul Sănătăţii numai dacă aveţi afecţiuni care nu pot fi tratate în România şi doar pe baza unor acte medicale întocmite de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene sau de cea a municipiului Bucureşti.
3. Pentru a putea fi trimişi la astfel de tratamente în tările UE, trebuie să fiţi înscrişi pe lista unui medic de familie, să fi parcurs toate nive­lurile de acordare a asistenţei medicale primară şi de specialitate şi să fi fost internaţi într-un spital, iar în urma tutu­ror acestor pro­ceduri sănătatea dumneavoastră să nu fi fost restabilită.  

Documentaţia necesara pentru obţinerea formularului E112:

- cerere depusă  la Casa de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia bolnavul este înregistrat ca persoană asigurată;
- copie după actul de identitate sau după certificatul de naştere, după caz;
- dosarul medical, care va conţine, pe lângă înscrisuri medicale, raportul medical în formatul prevăzut în anexa nr. 10A la Ordinul nr. 592/2008 pentru aprobarea Normelor Metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 şi a Regulamentului (CEE) nr. 574/72, din care să rezulte diagnosticul, precum şi recomandarea medicală pentru efectuarea tratamentului. Raportul medical se întocmeşte de către un medic dintr-un spital clinic universitar sau, după caz, judeţean, aflat în relaţii contractuale cu o Casă de Asigurări de Sănătate din România;
- confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European în care se intenţionează efectuarea serviciului medical, cu privire la disponibilitatea acestuia de a acorda respectivul serviciu medical, în baza formularului E112, în perioada indicată de persoana solicitantă, pe baza recomandării medicului curant care întocmeşte raportul medical.

Comisii de specialitate teritoriale sunt în următoarele centre univeristare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Timişoara şi Târgu-Mureş. Dacă situaţia medicală a unui bolnav necesită o intervenţie în sistem de urgență, acest fapt trebuie dovedit de acte medicale şi e bine să fie specificat şi în procesul verbal. 

De reţinut!

Asigurarea de sănătate nu acoperă toate cheltuielile unui tratament în străinătate. 

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Dr. Vasile Astărăstoae, a declarat că, deşi orice român are acces la sistemul de sănătate din UE, problema este că fiecare ţară solicită şi decontează serviciile după legea din ţara din care provine persoana respectivă. De exemplu, se poate ca o operaţie realizată în Franţa să fie decontată la preţul ei din România, şi nu la cel din spitalul francez. „Deci un român are acces în orice spital din străinătate, însă decontarea serviciilor se face în funcţie de legislaţia din România. În condiţiile în care E112 nu acoperă cheltuielile, atunci persoana trebuie să plătească în plus“, a explicat  Vasile Astărăstoae. Preşedintele Colegiului Medicilor a mai spus că „în general sistemele de asigurări din străinătate, de exemplu în Franţa, pacientul plăteşte direct, după care îşi recuperează banii. Numai că în Franţa pacientul care a plătit direct îşi recuperează în maximum 48 de ore banii de la societatea de asigurări de sănătate la care are poliţă. Nu este situaţia din România“.

Este bine de ştiut că, de exemplu, un consult la un spital din Germania costă 50 de euro. Dacă se face examinare corporală, pe lângă cei 50 de euro se mai plătesc 20 de euro. Un bandaj compresiv costă între 5 şi 10 euro, iar sutura costă 20 de euro, la care se adaugă 15 euro pentru fiecare fir folosit. După ce pacientul a fost văzut prima dată, la următoarele vizite medicale el va scoate din buzunar între 20 şi 40 de euro.

In aceasta sectiune mai puteti citi:

  • Trimite prin email unui prieten Trimite prin email unui prieten
  • Versiune pentru tipărire Versiune pentru tipărire
  • Doar text Doar text

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi informat de noutatile propuse de MediciDeTop.ro

Cautare rapida dupa etichete:

Articol fără etichete

Evaluarea ta

0

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat)

total: | aratând:

Publică comentariu

Introduceţi codul pe care îl vedeţi în imagine:

Captcha