Acasă | Medicale | Legislatie medicala | Dezbatere actuala: Cum va afecteaza noua lege a sanatatii?

Dezbatere actuala: Cum va afecteaza noua lege a sanatatii?

Doar pina pe 28 ianuarie a.c. se mai pot face propuneri de modificare a noii legi a sanatatii, proiectul fiind publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii pentru dezbatere publica. Potrivit proiectului, fiecare asigurat va avea doua asigurari medicale, spitalele de stat nu vor mai fi ce au fost – e bine sau e rau? Citeva informatii pe scurt.

De
Mărime font: Decrease font Enlarge font
Dezbatere actuala: Cum va afecteaza noua lege a sanatatii?

Noua lege a sanatatii permite companiilor private de asigurari de sanatate sa devina poate cel mai puternic jucator de pe o piata care valoreaza peste 5 miliarde de euro. Fiecare angajat va beneficia de o asigurare medicala obligatorie (acoperita din contributia sociala din salariu, cedarea folosintei bunurilor, investitii, activitati independente etc.), dar va opta si pentru o asigurare la o companie privata, care ii asigura si un contract cu un spital agreat de respectiva companie (atentie, nu va puteti razgindi in privinta asiguratorului privat decit o data pe an, in octombrie – noiembrie). Asigurarea optionala va acoperi si coplata: taxa suplimentara platita medicului pentru serviciile incluse in asigurarea de baza, inca nedefinite ca atare de proiectul noii legi a sanatatii. Acesta insa precizeaza care sint categoriile sociale care vor beneficia de serviciile de baza fara sa plateasca: pensionarii cu pensii sub 740 de lei, copiii si tinerii de pina in 26 de ani daca sint studenti, gravidele si lauzele, persoanele cu handicap. O persoana asigurata care plateste o contributie de 5.5% din salariul minim de baza brut poate asigura acoperirea serviciilor medicale de baza pentru sot/sotie/parinti fara venituri.

In plus, spitalele de stat cu care erati obisnuiti nu vor mai exista – acestea vor putea fi organizate ca societati comerciale, fundatii sau asociatii si nu vor mai fi finantate suplimentar de la bugetul de stat decit daca devin “spitale de interes national”, sintagma nu foarte clar explicata in proiectul de lege.

Pentru medici noua lege a sanatatii aduce posibilitatea negocierii salariului cu spitalele la care lucreaza; medicii de familie isi pot extinde gama de servicii oferite pacientilor, putind angaja asistenti medicali, mediatori, moase sau fizioterapeuti.

In aceasta sectiune mai puteti citi:

  • Trimite prin email unui prieten Trimite prin email unui prieten
  • Versiune pentru tipărire Versiune pentru tipărire
  • Doar text Doar text

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi informat de noutatile propuse de MediciDeTop.ro

Cautare rapida dupa etichete:

Articol fără etichete

Evaluarea ta

0

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat)

total: | aratând:

Publică comentariu

Introduceţi codul pe care îl vedeţi în imagine:

Captcha